shutterstock_341956382

Cum sa ai incredere in fata camerei web ?

Cum sa ai incredere in fata camerei?
Pentru nimeni nu este usor sa treaca dincolo de pragul primei dati. Nu conteaza daca este vorba despre prima zi de scoala, prima intalnire cu iubitul, prima oara pe o scena sau prima zi de munca. Prima oara ramane prima oara…
Lucrurile se complica si mai mult cand acea ”prima data” se desfasoara in fata camerei web dintr-un studio de videochat.
Intr-un cadru complet nou, pare imposibil sa-ti stapanesti avalansa de emotii. Si le lasi sa curga… Iar pe masura ce te aproprii de ”momentul zero”, nodul din gat, bolovanul din stomac si toate acele trairi evident de incomode se accentueaza.
Maini tremurande, voce sugrumata, fata inrosita… Te simti aproape terorizata de gandul ca cineva, un necunoscut din spatele videocamerei, ar putea sa-ti ia in deradere ”reprezentatia”.
Pentru ca esti timida… sau cel putin crezi… Dar nu esti singura cu aceste convingeri…

Pregateste-te sa afli cum poti sa-ti infrunti timiditatea si sa fii increzatoare in fata camerei, chiar daca te afli in aceasta ipostaza pentru prima oara!
Nimeni nu se naste timid, este doar o optiune .
Timiditatea nu este un mod de a fi, ci o alegere. Si punem pariu ca in anumite imprejurari nu esti deloc la fel de sfioasa, dimpotriva.
Insa te rusinezi mai ales in raport cu celalalt sex… Cu toate ca nu exista un contact fizic, stii ca dincolo de display-ul calculatorului si de lentilele camerei de fimare, se afla un EL, un barbat interesat sa experimenteze si un alt soi de relatie (poate mai libera, mai degajata).
La fel de nesigura pe tine te simti si in fata necunoscutilor. Deoarece-i vezi mai degraba ca pe un fel de ”judecatori” pregatiti sa-ti evalueze stangaciile. Insa nu este cazul sa-ti pierzi increderea. Persoanele cu care interactionezi nu se afla acolo ca sa te judece.

Nu esti mai putin sfioasa nici in public, cand stii ca intreaga atentie se concentreaza asupra ta. Dar nici aici, nu se poate vorbi despre un contact fizic propriu-zis. Legatura (daca vrei relatia) se limiteaza la comunicare, implicand doar partea vizuala si auditiva, fara cea tactila.
Probabil ca intrebata, reusesti sa mai enumeri cel putin inca atatea conjuncturi in care te simti neincrezatoare. Dar priveste putin mai departe, in trecutul tau… Si scoate la lumina toate acele situatii in care nu au lipsit indrazneala si increderea de sine.

Timiditatea nu descrie o trasatura de caracter !

In mod sigur, exemplul anterior poate deveni un exemplu convingator si dovada ca nu esti deloc timida. Lipsa de indrazneala nu face parte din ”bagajul” genetic. Uneori nu o simti deloc. Si nici nu ai simtit-o de la bun inceput, ea aparand pe parcursul vietii.
Se poate sa-ti amintesti ca si in trecut, in certe imprejurari, obisnuiai sa rosesti si chiar sa te balbai. Te asiguram ca nu ai fost intotdeauna astfel. Cel putin nu in copilarie, cand totul iti parea posibil si ca orice copil, erai spontana si deschisa.

Presupunand ca timiditatea ar fi o trasatura de caracter precum blandetea, intelepciunea, cumpatarea ori sinceritatea, ar trebui sa se manifeste in orice conjunctura.
Dar nu este asa… Tot la fel, cum nici culoarea parului nu se modifica in functie de locul unde te afli. Cum nici timbrul vocal nu se schimba cand vorbesti cu persoanele necunoscute, fata de cand vorbesti cu prietenii (nu vorbim de inflexiuni si de intonatii).
In schimb, timiditatea iese la iveala doar in momentele particulare. Factorul declansator poate fi o intamplare, o conjunctura sau un loc, insa tot la fel de bine poate fi o persoana.
Pentru a te elibera de ”povara”, trebuie sa stii a identifica toate acele imprejurari care o determina.

Cum poti depasi timiditatea?
Daca din cele spuse pana acum, ai inteles ca timiditatea nu este o insusire innascuta, ci doar un obicei, este cazul sa pregatesti un ”antidot”. Mai bine-zis, construieste obiceiul opus, si anume increderea.
Iata cateva strategii:

1. Expune-te in fata camerelor gradual!
Primul lucru de facut este sa incerci sa te debarasezi de vechiul ”obicei”. Nu te astepta sa reusesti din prima. Aceasta slabiciune, in continuare, te va indruma sa stai deoparte de toate acele situatii in care ti-e frica sa nu fii judecata in mod negativ.
Cu alte cuvinte, fereste-te sa ascunzi ce crezi cu adevarat, sa faci altceva decat ceea ce simti, sa nu-ti sustii convingerile.
Daca vrei sa fii increzatoare in fata videocamerei, exprima-te liber, fii tu insati, in orice context. Insa fa-o treptat.
Porneste de la lucruri marunte, pe care in mod obisnuit nu le-ai face de fata cu altii. Deschide conversatii pe teme generaliste si incetul cu incetul, abordeaza argumente mai delicate. De la o zi la alta, vei incepe sa te simti tot mai in largul tau.

2. Actioneaza ca si cum nu ai fi timida!
O alta strategie in masura sa te ajute in parcurgerea acestui proces gradual, este sa te comporti ca si cand ai fi o persoana increzatoare. Imagineaza-ti ca infrunti o anumita imprejurare fara sa te lasi coplesita de timiditate.
Apeleaza la acest exercitiu de imaginatie in toate acele ocazii in care obisnuiesti sa te manifesti fara indrazneala. Si extinde-l si dincolo de intimitatea perimetrului de filmare din studioul de videochat.
Nu te mai ascunde in spatele celorlalti participanti la o discutie. Dezlantuie-te, lasa libere cuvintele, fii mai extrovertita.
Nu porni de la chestii complicate, care-ti accentueaza si mai mult timiditatea. Aminteste-ti sa-ncepi fiecare lucru treptat si lucreaza la atitudine zilnic, in orice imprejurare. Intr-o zi, vei reusi sa te exprimi cu aceeasi dezinvoltura si in fata camerelor.

3. Pregateste-ti o lista cu raspunsuri!
De obicei, nesiguranta apare cand ai de-a face cu necunoscutul (o persoana, o situatie, un moment). Insa in lipsa ”elementului” surpriza, avand toate raspunsurile la tine (sau cel putin cateva), devine mai simplu sa te exprimi.
Daca timiditatea da navala peste tine in prezenta persoanelor straine, pregateste-ti 2-3 raspunsuri general valabile. Ar putea sa se potriveasca indiferent cine se afla dincolo de teleobiectivul camerei de filmare.
Cand stii ce sa spui, in special in timpul primelor experiente, restul vine de la sine. Iti va fi mai usor sa faci fata situatiilor, fara sa te simti stanjenita.
Insa la fel ca pana acum, fa-o treptat. Nu te arunca in subiecte contradictorii care aprind spiritele si pot contribui la degenerarea discutiei. Ca sa-ti depasesti teama de foc, nu trebuie sa te arzi, ci doar sa stii cum sa tii in mana chibritul.

Concluzia, inainte de final…
Iti dezvaluim un secret…
Imediat ce reusesti sa-ti recapeti increderea, nevoia sa te lupti cu timiditatea, dispare. Nu mai trebuie nici s-o camuflezi, nici s-o depasesti ca pe orice alta emotie. Explicatia este simpla… Pur si simplu, ai eliminat-o pentru totdeauna din peisaj.

Like & share: