Care sunt comisioanele corecte si bonusurile de angajare

Una din cele mai des întâlnite capcane pe care le vei găsi în ofertele studiourilor de videochat este cea a comisioanelor. Unele studiouri vor avea oferte tip abracadabra de comisioane de până la 90% , altele oferă comisioane de 50% sau de 60-70 de procente. Care este alegerea potrivită într-un astfel de context unde comisionul pe care trebuie să-l accepți este determinant în cât de mult vei câștiga ca model ?

Trebuie să stabilim din capul locului un adevăr matematic, și anume că un comision de 80% din 1000 de dolari înseamnă 800, iar un comision de 50% din 10,000 de dolari înseamnă 5000 de dolari. Cu alte cuvinte, un comison mai mare nu va însemna că și câștigurile tale vor fi mai mari. Pe scurt, unele studiouri oferă un comision mai mic pentru că oferă servicii moderne și un traning de calitate, altele oferă comisioane mai mari pentru că nu dețin nici resurse, nici oameni bine instruiți care să facă training, și prin urmare nu sunt atractivi decât dacă oferă comisioane mai mari.

Cum sunt stabilite comisioanele

Așa cum spuneam și mai sus, fiecare studio are costuri de operare. De exemplu : cu cât este poziționat mai central cu atât chiria este mai mare, cu cât este mai luxos cu atât investițiile de amortizat sunt mai mari, și cu cât oamenii din staff sunt mai bine instruiți și mai profesioniști cu atât bonusurile și salariile acestora trebuie să fie mai consistente. Toate acestea înseamnă costuri de operare pe care studiourile de videochat trebuie să le plătească, iar aceste costuri se reflectă în mod direct în comisioanele pe care le acordă.

Din punctul tău de vedere, ca model, trebuie să privești lucrurile din propria perspectivă, ca pe un preț pe care trebuie să-l plătești pentru a beneficia de anumite servicii. Pentru că în final, exact asta va face studioul pentru tine, îți va pune la dispoziție resurse și îți va oferi servicii de training și consultanță care să te ajute să câștigi cât mai mulți bani. 

Stabilim astfel că prețul corect este acela unde comisionul mai scăzut este justificat prin calitatea serviciilor oferite de catre studio. Hai să-ți mai dăm un exemplu. Și Gucci și Guess produc poșete, totuși diferențele dintre prețurile produselor lor nu sunt deloc comparabile, în special datorită calității oferite. Asta justifică prețul proporțional mai mare pe care o gentuță de la Gucci îl are. La fel este și cu studiorile de videochat, unele oferă suportul necesar pentru ca tu să faci bani foarte mulți, și alții oferă doar bazele (calculator, decor modest, etc).

Ca o prima concluzie readucem aminte ce am exemplificat la începutul unui articol, și anume că în matematică un comision mai mic din ceva reprezintă întotdeauna mai mult decât un comision mai mare din nimic.

Ce trebuie să ofere un studio pentru a-și merita comisionul

Majoritatea studiourilor de videochat profesionale, unde șansele tale de a câstiga sunt mai mari, oferă comisioane standard de 50-60%, dar asta nu înseamnă că toate aceste studiouri sunt "Gucci", printre ele se află și multe "Guess". Și atunci cum să faci diferența între ele și cum să faci alegerea potrivită. Îți dăm câteva exemple de lucruri la care trebuie să fii atentă :

  • uită-te în primul rând unde este poziționat studioul pe harta orașului. Cu cât este mai marginal cu atât șansele ca acel studio să fie cu adevărat profesional sunt mai mici. Studiourile serioase de videochat vor avea întotdeauna locatiile plasate în zone centrale.
  • cere întotdeauna detalii legate de dimensiunea studioului. Cu cât acesta este mai mare (peste 15 camere) cu atât șansele ca tu să ai un trainer dedicat, care să te ajute cu adevărat să câștigi bani sunt mai mici. Aceasta nu este însă o regulă care funcționează tot timpul, pentru că un studio neprofesional cu 5 camere (deci foarte mic) rămâne un studio de care trebuie să te ferești. Această regulă funcționează așadar doar atunci când compari brandurile de videochat de top din orașul tău.
  • mergi la un interviu și pune mai degrabă întrebări legate de training. În acest punct al unui interviu trebuie să știi toate regulile studioului referitoare la acest aspect. Sunt studiouri (din cele mari despre care vorbeam mai sus, cu peste 15 camere) care te vor condiționa să ai anumite rezultate pentru a beneficia de un trainer profesionist.
  • Vezi ce background au trainerii și cine sunt aceștia, dacă sunt cel puțin foste modele care pot înțelege această meserie e bine, iar dacă au fost modele de top cu atât mai bine.
  • observă cu atenție ce rezultate a obținut acest studio : câștiguri ale modelelor lor, trofee câștigate la galele de premiere internaționale și altele similare. Orice studio va folosi aceste lucruri ca marketing și le vor promova pe social media sau pe propriul site. Dacă nu găsești nimic, înseamnă că acolo nu există nimic și e ideal să eviți aceste studiouri.

Desigur că sunt multe alte elemente care sunt importante : cum arată studioul, ce tehnologie folosesc, pe ce platforme își desfășoară activitatea și așa mai departe. Dar pentru a determina dacă acest studio oferă un comision corect sau nu ,cei cinci factori prezentați mai sus sunt mai mult decât suficienți.

De ce aș plăti un comision când aș putea lucra de acasă ?

Ce au în comun Mercedes și Dacia ? Ambele sunt mașini și servesc aceluiași scop, au același număr de pedale, un volan, manetă pentru semnalizare, patru uși și așa mai departe. Și în videochat este la fel, oricine poate să fie model și de oriunde, dintr-un studio sau muncind de acasă. Șansele tale de a deveni însă un Mercedes sunt infinit mai mici decât atunci când alegi să lucrezi alături de o echipa care te poate ajuta cu adevărat.

Nu uita ceea ce am exemplificat deja de câteva ori în acest articol, comisionul este important doar dacă îl privim din unghiul potrivit, pentru că în final totul se reduce la matematică, acolo unde, cum am mai spus, poți pune în buzunar mai mulți bani lucrând la un studio unde plătești comision decât atunci când pui toți banii în bununar lucrând pe cont propriu de acasă.

Sunt însă și studiouri, undele dintre ele chiar foarte cunoscute, care îți oferă un comision mare, de 80% sau mai mult pentru o astfel de colaborare. Se merită ? Acest tip de colaborare nu te va ajuta cu nimic, indiferent de condițiile oferite sau suportul promis. Dacă vrei să mergi pe acest drum și să lucrezi de acasă, atunci sfatul nostru este să o faci 100% asumat și pe cont propriu.

Comisioanele progresive în videochat

Chiar dacă comisioanele de bază sunt de 50%, asta nu înseamnă că nu există studiouri de videochat care oferă ceva extra în condiții de performanță. La fel se întâmplă și în vânzări acolo unde un agent poate să aibă anumite bonusuri și beneficii salariale în funcție de vânzările pe care reușește să le realizeze. 

Sunt multiple modalități de a premia performanța unui model de videochat și rezultatele acestuia, iar comisioanele progresive sunt doar o modalitate. Comisionul progresiv înseamnă că acesta crește odată cu nivelul încasărilor tale.

Concluzie

Analizează cu atenție toate aspectele legate de o presupusă colaborare cu un studio de videochat, inclusiv din prisma comisioanelor. Nu acceptă oferta cea mai bună din acest punct de vedere (cel mai mare procent) pentru că nu întotdeauna aceasta se va dovedi a fii și cea mai profitabilă pentru tine. În final e important câți bani bagi în buzurar , nu-i așa ?

Agențiile NightProwl

Galați
București